Kappadokien 1 1

Tyrkiet

Tyrkiet, hvor øst møder vest, lokker rejsende med sin rige historie, kultur og naturskønhed. Beliggende ved korsvejen mellem Europa og Asien tilbyder denne fortryllende nation en fascinerende blanding af ældgammel arv og moderne livlighed. Fra de travle basarer i Istanbul, hvor duften af krydderier blander sig med bønnekaldene, til de surrealistiske landskaber i Kappadokien, hvor varmluftballoner svæver over fe-chamotteklipper, er Tyrkiet et land med mangfoldighed og kontrast. Uanset om du er en elsker af arkæologiske vidundere, gastronomi eller natur, så byder Tyrkiet dig velkommen med åbne arme.

Udforsk den prangende Hagia Sophia, nyd smagen af Tyrkisk delight eller begiv dig ud på en rejse gennem de gamle ruiner i Efesos - hver oplevelse er en portal til fortiden og en gateway til eventyr. Kom med os, mens vi afdækker Tyrkiets mystik, hvor historien er levende, og fusionen af kulturer skaber en uforglemmelig rejseoplevelse.

Velkommen til Tyrkiet, hvor hvert hjørne har en historie at fortælle, og hvert øjeblik er et skridt ind i det ekstraordinære.

Loading...

Værd at vide om rejser til Tyrkiet

Nedenfor har vi samlet en række væsentlige information om det at rejse til Tyrkiet med Best Travel. Inden din rejse forudsætter vi, at du er bekendt med oplysningerne.

Da drikkepengekulturen er forskellig fra land til land, har Best Travel valgt ikke at inkludere drikkepenge i rejsens pris.

I Tyrkiet er det kutyme at give drikkepenge, man runder normalt op. Det er forhold, som vi ikke er vant til i Danmark, men som her er en naturlig del af hverdagen. Det er normalt at give ca. 10% i drikkepenge, når man er på restaurant og caféer. Samtidig er det en god idé at lægge lidt penge på værelset til stuepigen, og på udflugter er det kutyme at give 1-2 EUR pr. dag til chaufføren og lokalguiden. Det er naturligvis helt frivilligt at give drikkepenge.

Man bør ikke drikke vandet fra hanerne, og samtidig bør man undgå isterninger, da bakteriefloraen er anderledes end i Danmark. Mineralvand kan købes overalt til billige penge.

Hoteller og større restauranter har moderne toiletforhold, men på lokal restauranter og på landet kan der ofte være pedaltoiletter, og ikke altid toiletpapir - ligesom standarden kan være enkel. Medbring derfor toiletpapir og hånddesinfektionsgel.

Gode råd for at undgå en typisk ”turistmave”:

  1. Spis kun frugt, der er ”pakket ind” som f.eks. bananer og appelsiner.
  2. Vask ofte hænder med vand og sæbe, især når du har rørt ved pengesedler.
  3. Brug ofte desinficeret håndgel.

220 volt - og nogle steder er stikkene til tynde ben. Vi anbefaler derfor at medbringe en adapter, for at være på den sikre side. 

For at deltage i en rejse med Best Travel er det en betingelse, at man er 100% selvhjulpen og almindeligt godt gående. Man skal kunne klare sig på trapper og brosten, og selv kunne løfte sin kuffert. Brug af rollator og kørestol besværliggøres af høje kantsten, brosten og trapper. Det offentlige rum er meget sjældent indrettet efter handicappede. Er man dårligt gående eller kan man ikke følge med gruppen, kan rejselederen bede dig afstå fra en udflugt (pengene refunderes ikke). Byvandringer i Istanbul foregår oftest over flere timer, hvor der ikke er mulighed for pauser undervejs. Der er tit trapper, brosten, ujævnt underlag og niveauforskelle.
Undertiden kan bussen ikke køre helt frem til hotellet.

1/1 Nytårsdag
23/4 National Uafhængigheds- og Børnedag
1/5 Arbejdernes internationale kampdag
19/5 Fejring af Atatürk, ungdommen og sportsdag
15/7 Demokrati og national sammenhold
30/8 Sejrsdag
29/10 Republikkens dag
10/11 Atatürk mindedag
Eid al-Fitr – ikke fast dato
Eid al-Adha – ikke fast dato
31/10 Nytårsaften

Landets hotelstandard er som udgangspunkt ikke af helt samme standard som i den nordlige del af Europa, men der vil altid være en særlig tyrkisk charme.
Busstandarden har ikke helt samme standard som danske turistbusser - der er oftest ingen toilet i bussen. Best Travel har valgt de bedste busser, hvor der normalt er aircondition.

Kreditkort kan benyttes mange steder, men på landet, i mindre butikker og på markeder accepteres sjældent kreditkort. Vi anbefaler derfor, at du altid har lidt kontanter til køb af vand osv. I de større byer er der hæveautomater, og i lufthavnen og i de større banker kan man også veksle danske kroner. Det sikreste er at medbringe EUR eller USD, da de kan veksles overalt. Det er normalt billigst at veksle til tyrkiske lira i Tyrkiet - fremfor at købe valutaen hjemmefra.
Valutaen i Tyrkiet hedder TRY – tyrkiske lira.

Det tyrkiske køkken er populært blandt danskere. Shawarma, kebab og hummus er kendt af de fleste, men tyrkisk mad er meget mere end det! Kikærter, men også falafel, der spises sammen med den lækre sesampasta, tahin. Köfte er Tyrkiets svar på frikadeller. Det er rørt fars tilsat forskellige krydderier, men her benyttes aldrig grisekød, men lamme- eller oksekød. Kylling, grillet peberfrugt, fladbrød, friske salater og fyldte vinbladsdolmer. Krydderurter, mynte, koriander og hvidløg anvendes meget - ligesom yoghurtbaserede dips og dressinger tilsat forskellige krydderier. Glæd dig til at smage de mange mezeler, de små lækre forretter, som elskes af de fleste. Tyrkerne har en sød tand, og det er heller ikke uden grund, at de er kendt for deres tyrkiske delight, der fås overalt. Den bløde geléagtige slik er ofte tilsat rosenvand, der giver en særlig lyserød farve. Nogle indeholder forskellige nødder, kanel eller mynte.

Caféer spiller en stor roller for det sociale liv. I landsbyerne er det især mændenes domæne.
I Tyrkiet har man kærlighed til maden. Man tager sig god tid til at spise og nyde maden – og tyrkisk te serveres på alle tider af døgnet.

Alle skal medbringe pas, der er gyldigt i mindst 150 dage før indrejse, og der skal være mindst 2 tomme sider i passet. Der kræves ikke visum for danske statsborgere på Best Travels rejser til Tyrkiet, men er du ikke dansk statsborger, skal du undersøge, hvilke regler, der gælder for dig. Det er dit ansvar at sørge for, at du har de korrekte rejsedokumenter, når du møder i lufthavnen.
Kun 3% af landets areal hører ind under Europa. Husk derfor rejseforsikring, der er gyldigt udenfor Europa.

Ca. 98% af befolkningen er muslimer. I Tyrkiet har kvinderne større frihed og mere indflydelse end i mange andre lande i Mellemøsten.

Ramadanen er den vigtigste årlige begivenhed. Ved solnedgang brydes fasten med små fester, og når fasten er slut holdes én stor fest. Den muslimske kalender styres efter månen, og hver måned har 29 eller 30 dage. Derfor ligger Ramadanen hvert år på forskellige tidspunkter.

Overalt i landet er dagligdagen påvirket af religionens rytmer, når der kaldes til bøn - det giver genlyd vidt omkring.

En rejse til Tyrkiet er ikke kun besøg til interessante seværdigheder, men også at opleve det spændende kulturliv og mødet med befolkningen. Her kommer nogle regler for god etikette, så du får så meget ud af rejsen som muligt:

Selv om påklædningen i Tyrkiet er uformel, bør man vise hensyn til den islamiske kultur. Det forventes, at man respekterer religiøse helligdomme, og er iført korrekt påklædning ved besøg i moskéer. Kvinder skal være tækkeligt klædt -  ingen bare arme, skuldre eller ben (shorts, miniskørter eller ærmeløse bluser) og håret skal være tildækket. Mænd skal være iført lange benklæder. Både mænd og kvinder skal tage skoene af ved indgangen.

Medbring i øvrigt praktisk fodtøj som kondisko eller stramtsiddende sandaler, da fortove og veje ofte er ujævne. Ved besøget i Kappadokien er det godt at benytte fodtøj med en solid sål, da underlaget flere steder et stenet og løst, og i Den Underjordiske By er der desuden lidt stejle skråninger.

Venstre hånd anses for at være uren. Undgå at pege og gestikulere med venstre hånd.

Tyrkiet fremstiller både vin og øl, selv om det er et muslimsk land. Nogle tyrkere drikker ikke alkohol på grund af Koranens forbud, mens andre gerne drikker vin til maden og ved festlige lejligheder. Fuldskab i det offentlige rum er ikke velset. Ikke alle restauranter serverer alkohol.

Undgå at fotografere kvinder og ældre mennesker. Spørg altid først. Det er forbudt at fotografere militær- og politiinstallationer.

Vær altid høflig og imødekommende selv i evt. ubehagelige situationer. Hidser man sig op, forværres forholdene, og tyrkernes ære er krænket.

Fredag og lørdag er weekend i Tyrkiet, men mange steder vil der være åbent.

Badning: Mange tyrkiske kvinder bader med tøj, der dækker hele kroppen både på grund af religiøs opfattelse af tildækning, men også fordi blufærdighed spiller en stor rolle.

Tyrkerne er meget gæstfri, og man hilser gerne på fremmede.

Man viser stor respekt og ærbødighed over for ældre mennesker. Hils derfor altid først på den ældste i en større forsamling.

Miniparlør omkring høflighedsfraser:

  • Merhaba – goddag/hej
  • Günaydın - godmorgen
  • Iyi akşamlar – godaften
  • Güle güle – farvel
  • Teşekkürler – mange tak

Der er + 2 times tidsforskel på Tyrkiet og Danmark.

Der kræves ingen vaccinationer til Tyrkiet. Dette kan dog ændre sig - som eksempelvis under Covid-19 pandemien. Se aktuel status på Udenrigsministeriets hjemmeside. Det er dog en god idé at være vaccineret mod hepatitis A, stivkrampe og difteri. Vær opmærksom på, at behandlingen normalt skal foretages ca. 8 uger før afrejse.

Klimaet i Tyrkiet varierer meget. Vi rejser på de bedste årstider, hvor det er lunt og ikke for varmt til at nyde landets spændende kulturskatte. Langs Tyrkiets Middelhavskyst er der subtropisk klima, der giver Istanbul behagelige temperaturer det meste af året.

På rejserne i april og maj ligger temperaturen typisk på 16-26 grader, i september på 24-28 grader og i oktober mellem 17-25 grader.

Drikkepenge

Da drikkepengekulturen er forskellig fra land til land, har Best Travel valgt ikke at inkludere drikkepenge i rejsens pris.

I Tyrkiet er det kutyme at give drikkepenge, man runder normalt op. Det er forhold, som vi ikke er vant til i Danmark, men som her er en naturlig del af hverdagen. Det er normalt at give ca. 10% i drikkepenge, når man er på restaurant og caféer. Samtidig er det en god idé at lægge lidt penge på værelset til stuepigen, og på udflugter er det kutyme at give 1-2 EUR pr. dag til chaufføren og lokalguiden. Det er naturligvis helt frivilligt at give drikkepenge.

Drikkevand & hygiejneniveau

Man bør ikke drikke vandet fra hanerne, og samtidig bør man undgå isterninger, da bakteriefloraen er anderledes end i Danmark. Mineralvand kan købes overalt til billige penge.

Hoteller og større restauranter har moderne toiletforhold, men på lokal restauranter og på landet kan der ofte være pedaltoiletter, og ikke altid toiletpapir - ligesom standarden kan være enkel. Medbring derfor toiletpapir og hånddesinfektionsgel.

Gode råd for at undgå en typisk ”turistmave”:

  1. Spis kun frugt, der er ”pakket ind” som f.eks. bananer og appelsiner.
  2. Vask ofte hænder med vand og sæbe, især når du har rørt ved pengesedler.
  3. Brug ofte desinficeret håndgel.
Elektricitet

220 volt - og nogle steder er stikkene til tynde ben. Vi anbefaler derfor at medbringe en adapter, for at være på den sikre side. 

Forhold for bevægelseshæmmede

For at deltage i en rejse med Best Travel er det en betingelse, at man er 100% selvhjulpen og almindeligt godt gående. Man skal kunne klare sig på trapper og brosten, og selv kunne løfte sin kuffert. Brug af rollator og kørestol besværliggøres af høje kantsten, brosten og trapper. Det offentlige rum er meget sjældent indrettet efter handicappede. Er man dårligt gående eller kan man ikke følge med gruppen, kan rejselederen bede dig afstå fra en udflugt (pengene refunderes ikke). Byvandringer i Istanbul foregår oftest over flere timer, hvor der ikke er mulighed for pauser undervejs. Der er tit trapper, brosten, ujævnt underlag og niveauforskelle.
Undertiden kan bussen ikke køre helt frem til hotellet.

Helligdage i Tyrkiet

1/1 Nytårsdag
23/4 National Uafhængigheds- og Børnedag
1/5 Arbejdernes internationale kampdag
19/5 Fejring af Atatürk, ungdommen og sportsdag
15/7 Demokrati og national sammenhold
30/8 Sejrsdag
29/10 Republikkens dag
10/11 Atatürk mindedag
Eid al-Fitr – ikke fast dato
Eid al-Adha – ikke fast dato
31/10 Nytårsaften

Hotel- og busstandard

Landets hotelstandard er som udgangspunkt ikke af helt samme standard som i den nordlige del af Europa, men der vil altid være en særlig tyrkisk charme.
Busstandarden har ikke helt samme standard som danske turistbusser - der er oftest ingen toilet i bussen. Best Travel har valgt de bedste busser, hvor der normalt er aircondition.

Kreditkort og valuta

Kreditkort kan benyttes mange steder, men på landet, i mindre butikker og på markeder accepteres sjældent kreditkort. Vi anbefaler derfor, at du altid har lidt kontanter til køb af vand osv. I de større byer er der hæveautomater, og i lufthavnen og i de større banker kan man også veksle danske kroner. Det sikreste er at medbringe EUR eller USD, da de kan veksles overalt. Det er normalt billigst at veksle til tyrkiske lira i Tyrkiet - fremfor at købe valutaen hjemmefra.
Valutaen i Tyrkiet hedder TRY – tyrkiske lira.

Maden i Tyrkiet

Det tyrkiske køkken er populært blandt danskere. Shawarma, kebab og hummus er kendt af de fleste, men tyrkisk mad er meget mere end det! Kikærter, men også falafel, der spises sammen med den lækre sesampasta, tahin. Köfte er Tyrkiets svar på frikadeller. Det er rørt fars tilsat forskellige krydderier, men her benyttes aldrig grisekød, men lamme- eller oksekød. Kylling, grillet peberfrugt, fladbrød, friske salater og fyldte vinbladsdolmer. Krydderurter, mynte, koriander og hvidløg anvendes meget - ligesom yoghurtbaserede dips og dressinger tilsat forskellige krydderier. Glæd dig til at smage de mange mezeler, de små lækre forretter, som elskes af de fleste. Tyrkerne har en sød tand, og det er heller ikke uden grund, at de er kendt for deres tyrkiske delight, der fås overalt. Den bløde geléagtige slik er ofte tilsat rosenvand, der giver en særlig lyserød farve. Nogle indeholder forskellige nødder, kanel eller mynte.

Caféer spiller en stor roller for det sociale liv. I landsbyerne er det især mændenes domæne.
I Tyrkiet har man kærlighed til maden. Man tager sig god tid til at spise og nyde maden – og tyrkisk te serveres på alle tider af døgnet.

Pas, visum og rejseforsikring

Alle skal medbringe pas, der er gyldigt i mindst 150 dage før indrejse, og der skal være mindst 2 tomme sider i passet. Der kræves ikke visum for danske statsborgere på Best Travels rejser til Tyrkiet, men er du ikke dansk statsborger, skal du undersøge, hvilke regler, der gælder for dig. Det er dit ansvar at sørge for, at du har de korrekte rejsedokumenter, når du møder i lufthavnen.
Kun 3% af landets areal hører ind under Europa. Husk derfor rejseforsikring, der er gyldigt udenfor Europa.

Religion

Ca. 98% af befolkningen er muslimer. I Tyrkiet har kvinderne større frihed og mere indflydelse end i mange andre lande i Mellemøsten.

Ramadanen er den vigtigste årlige begivenhed. Ved solnedgang brydes fasten med små fester, og når fasten er slut holdes én stor fest. Den muslimske kalender styres efter månen, og hver måned har 29 eller 30 dage. Derfor ligger Ramadanen hvert år på forskellige tidspunkter.

Overalt i landet er dagligdagen påvirket af religionens rytmer, når der kaldes til bøn - det giver genlyd vidt omkring.

Skik og brug

En rejse til Tyrkiet er ikke kun besøg til interessante seværdigheder, men også at opleve det spændende kulturliv og mødet med befolkningen. Her kommer nogle regler for god etikette, så du får så meget ud af rejsen som muligt:

Selv om påklædningen i Tyrkiet er uformel, bør man vise hensyn til den islamiske kultur. Det forventes, at man respekterer religiøse helligdomme, og er iført korrekt påklædning ved besøg i moskéer. Kvinder skal være tækkeligt klædt -  ingen bare arme, skuldre eller ben (shorts, miniskørter eller ærmeløse bluser) og håret skal være tildækket. Mænd skal være iført lange benklæder. Både mænd og kvinder skal tage skoene af ved indgangen.

Medbring i øvrigt praktisk fodtøj som kondisko eller stramtsiddende sandaler, da fortove og veje ofte er ujævne. Ved besøget i Kappadokien er det godt at benytte fodtøj med en solid sål, da underlaget flere steder et stenet og løst, og i Den Underjordiske By er der desuden lidt stejle skråninger.

Venstre hånd anses for at være uren. Undgå at pege og gestikulere med venstre hånd.

Tyrkiet fremstiller både vin og øl, selv om det er et muslimsk land. Nogle tyrkere drikker ikke alkohol på grund af Koranens forbud, mens andre gerne drikker vin til maden og ved festlige lejligheder. Fuldskab i det offentlige rum er ikke velset. Ikke alle restauranter serverer alkohol.

Undgå at fotografere kvinder og ældre mennesker. Spørg altid først. Det er forbudt at fotografere militær- og politiinstallationer.

Vær altid høflig og imødekommende selv i evt. ubehagelige situationer. Hidser man sig op, forværres forholdene, og tyrkernes ære er krænket.

Fredag og lørdag er weekend i Tyrkiet, men mange steder vil der være åbent.

Badning: Mange tyrkiske kvinder bader med tøj, der dækker hele kroppen både på grund af religiøs opfattelse af tildækning, men også fordi blufærdighed spiller en stor rolle.

Tyrkerne er meget gæstfri, og man hilser gerne på fremmede.

Man viser stor respekt og ærbødighed over for ældre mennesker. Hils derfor altid først på den ældste i en større forsamling.

Miniparlør omkring høflighedsfraser:

  • Merhaba – goddag/hej
  • Günaydın - godmorgen
  • Iyi akşamlar – godaften
  • Güle güle – farvel
  • Teşekkürler – mange tak
Tidsforskel

Der er + 2 times tidsforskel på Tyrkiet og Danmark.

Vaccination

Der kræves ingen vaccinationer til Tyrkiet. Dette kan dog ændre sig - som eksempelvis under Covid-19 pandemien. Se aktuel status på Udenrigsministeriets hjemmeside. Det er dog en god idé at være vaccineret mod hepatitis A, stivkrampe og difteri. Vær opmærksom på, at behandlingen normalt skal foretages ca. 8 uger før afrejse.

Vejret

Klimaet i Tyrkiet varierer meget. Vi rejser på de bedste årstider, hvor det er lunt og ikke for varmt til at nyde landets spændende kulturskatte. Langs Tyrkiets Middelhavskyst er der subtropisk klima, der giver Istanbul behagelige temperaturer det meste af året.

På rejserne i april og maj ligger temperaturen typisk på 16-26 grader, i september på 24-28 grader og i oktober mellem 17-25 grader.

Har du brug for hjælp?

Kontakt Best Travel

Mangler du hjælp eller har du spørgsmål til vores rejser? Udfyld formularen og vi vil vende tilbage hurtigst muligt.

Vi bestræber os på at besvare alle henvendelser indenfor 2 hverdage.

Din henvendelse