Hos BEST TRAVEL lukker vi op for en fantastisk verden med historie, kultur og gastronomi. Spanien dækker hovedparten af Den Iberiske Halvø, og omfatter desuden De Baleariske Øer med Mallorca i Middelhavet, og De Kanariske Øer i Atlanterhavet. Spanien er 12 gange større end Danmark, og mere forskelligartet - end du sikkert forestiller dig!
Autentiske oplevelser gemmer sig i landet uanset om du er på fastlandet eller øerne. Vil du på rundrejse i Spanien, storbyferie, langtidsferie eller bare slappe af - er du med BEST TRAVEL sikret indholdsrige udflugter og erfaren rejseleder. I Spanien er livet i sig selv en ”fiesta”, hvor alle synes at være inviteret! Her lever man i nuet, det gode liv er altid i fokus. Landets fremtid vil sikkert være lige så original som dets fortid. Mødet med den spanske sjæl, gør et stærkt indtryk.
Flere interessante destinationer
Spanien lokker med hovedstaden Madrid og Gaudís eksperimenterende værker i Barcelona. Andalusiens mystiske Alhambra i Granada, og moskéen i Córdoba. Bilbao mod nord med Guggenheim museet, og den naturskønne ø Mallorca. Landet byder på enestående middelalderbyer og gastronomiske oplevelser - lige fra den traditionelle paella og tortilla til tapas på gourmet-niveau eller raffinerende Michelin-restauranter.
Glem ikke de skønne vine og den boblende cava - Spaniens svar på champagne. Mangfoldige landskaber med bjergkæder, tidløse landsbyer, der gemmer sig i dale og på bakketoppe. Romerske ruiner, islamisk arkitektur, der fortæller historien om civilisationers uudslettelige præg.
Spanien er fyldt med højdepunkter. Kort sagt - Spanien er vidunderlig.
220 volt - og samme stik som i Danmark, så du behøver ikke medbringe adapter.
Maden varierer meget i Spanien afhængig af, hvor man befinder sig i landet. Hver region har sine egnsretter, der afspejler landets store klima- og jordbundsforskelle. Sofistikerede retter kendetegner ikke spansk mad, men de mere simple retter overrasker - kodeordet er friske råvarer, som har stor betydning i det spanske køkken. Generelt er spansk mad forholdsvis enkelt tilberedt, og kan for danskere virke lidt grov og til tider fed, for olivenolie indgår i rigtig mange retter - og der bruges rigeligt. Maurernes indflydelse præger stadig det spanske køkken - man benytter mandler, kommen, safran, muskat og citrusfrugter. Gris, fårekød, fjerkræ, kanin, fisk og skaldyr spises meget – og måske skulle du overveje at smage ”criadillas” (tyretestikler), der betragtes som en delikatesse?
En ny stil er for alvor skudt i gang i flere storbyer bl.a. Madrid og Barcelona, hvor gourmetrestauranter er kommet ind i gadebilledet. Spanien byder i øvrigt også på smagsindtryk fra Asien og Mellemøsten.
Morgenmad (desayuno): Spanierne gør normalt ikke meget ud af morgenmaden, de snupper et stykke ristet brød med tomat eller churros, som skyldes ned med en café con leche (kaffe med mælk).
Frokost (almuerzo): Spanierne spiser frokost mellem kl. 14-15, og det er for de fleste dagens største måltid.
Aftensmad (cena): Middagen indtages mellem kl. 21-23. Det er et let måltid, og kan bestå af rester fra frokost.
Karakteristiske retter
Tapas – består af en række små retter, der bruges som appetitvækkere – eller sættes sammen som et måltid mad. Restauranterne har smøget ærmerne op, og byder på delikate tapas med fokus på detaljerne og de gode råvarer.
Jamón – den lufttørrede skinke er spaniernes nationalspise, den nydes både i hverdagen og til fest. Overalt i Spaniens tapasbarer hænger skinker ned fra lofterne. Prøv en tyndskåret skive skinke, og nyd den med et glas cava eller sherry før hovedretten, det er bestemt ikke dårligt! Jamón Iberico kommer fra sortfodsgrise, og regnes for den bedste. Spansk skinke har fået en plads i den internationale gastronomiske verden.
Tortilla – omelet, som findes i utallige udgaver. Den mest almindelige er lavet af æg og kartofler.
Gazpacho – en kold tomatbaseret suppe, lækker på en varm sommerdag.
Chorizos – krydrede pølser.
Paella – en risret tilberedt i en stor rund paellapande.
Manchego-ost – er typisk en del af tapasbordet. Osten fremstilles af fåremælk og har en fast konsistens.
Buen provecho – velbekomme!
Da drikkepengekulturen er forskellig fra land til land, har Best Travel valgt ikke at inkludere drikkepenge i rejsens pris.
I Spanien er det kutyme at give drikkepenge, man runder normalt op. Det er forhold, som vi ikke er vant til i Danmark, men som her er en naturlig del af hverdagen. Det er normalt at give 10% i drikkepenge, når man er på restaurant, mens caféer og barer forventer småmønter. Det er en god idé at lægge lidt penge på værelset til stuepigen, og på udflugter er det kutyme at lægge 1-2 EUR pr. dag til chaufføren. Taxaer forventer 10-15% i drikkepenge. Lokalguiders indsats påskønnes ligeledes med typisk 1-2 EUR pr. dag.
Det er naturligvis helt frivilligt at give drikkepenge.
Man bør ikke drikke vandet fra hanerne. Mineralvand kan købes overalt.
Uanset om du rejser til Spanien eller et andet land i Europa, er det en god idé med en rejseforsikring, der sikrer dig behandling i tilfælde af en ulykke, sygdom, hjemrejse, tyveri, etc.
En afbestillingsforsikring er også altid en god idé, da du jo kan blive forhindret i at rejse.
For at deltage i en rejse med Best Travel er det en betingelse, at man er 100% selvhjulpen og almindeligt godt gående. Man skal kunne klare sig på trapper og brosten, og selv kunne løfte sin kuffert. Brug af rollator og kørestol besværliggøres af høje kantsten, brosten og trapper. Det offentlige rum er meget sjældent indrettet efter handicappede. Er man dårligt gående eller kan man ikke følge med gruppen, kan rejselederen bede dig afstå fra en udflugt (pengene refunderes ikke).
Specifikt om storbyer generelt:
Byvandringer i Barcelona, Madrid m.fl. foregår oftest over flere timer, hvor der ikke er mulighed for pauser undervejs. Der er tit trapper, brosten, ujævnt underlag og niveauforskelle.
Specifikt om Mallorca:
Udflugten til Soller indeholder ca. 2 km tur til fods.
Specifikt om Tenerife og Gran Canaria:
Adgang til indkvarteringen ligger på en bakke - og på begge øer gælder det, at den korteste vej til centrum af byerne er via trapper.
Specifikt om Andalusien:
Udflugten til Alhambra indeholder en rundvisning til fods med en varighed på ca 2½ time.
1/1 Año Nuevo (Nytårsdag)
6/1 Día de los Reyes Magos (Helligtrekongersdag)
Jueves Santo (Skærtorsdag) – ikke fast dato
Viernes Santo (Langfredag) – ikke fast dato
Domingo de Reserrección (Påskedag) – ikke fast dato
1/5 Día del Trabajo (Arbejdsmarkedets Dag)
23/6 San Juan (Skt. Hans dag)
15/8 Asunción de la Virgen (Jomfru Marias himmelfart)
11/9 Fiesta Nacional de Cataluña (Cataloniens nationaldag)
12/10 Fiesta Nacional de España (Spaniens nationaldag)
01/11 Fiesta de Todos los Santos (Allehelgensdag)
09/11 Virgen de la Almudena (Vor Frue af Almudena)
06/12 Día de la Constitución (Forfatningsdagen)
08/12 La Inmaculada Concepción (Festen for ubesmittede undfangelse)
25/12 Navidad (jul)
Spaniens hotelstandard er som udgangspunkt næsten af samme standard som i den nordlige del af Europa. Udenfor storbyerne kan værelserne dog være lidt gammeldags indrettet, men den spanske charme og hygge vil altid være der. Busstandarden kan være lavere end de danske turistbusser, og der er oftest ingen toilet i bussen.
Kreditkort kan stort set benyttes overalt på hoteller og i større byer. I mindre butikker og på landet accepterer man ikke altid kreditkort. I Spanien betales småbeløb ikke med kreditkort, det er derfor en god idé at have lidt kontanter til køb af vand osv. Det er nemt at hæve penge på Visa eller Mastercard i pengeautomater.
Valutaen i Spanien er Euro.
Alle skal medbringe gyldigt pas. Der kræves ikke visum for danske statsborgere på Best Travels rejser til Spanien, men er du ikke dansk statsborger, skal du undersøge, hvilke regler, der gælder for dig. Det er dit ansvar at sørge for, at du har de korrekte rejsedokumenter, når du møder i lufthavnen.
Spanierne er overvejende romersk-katolske, men der udøves også en række andre religioner i Spanien.
Der er rygeforbud på offentlige steder, og flere og flere hoteller bliver røgfri. Nogle restauranter har indrettet særlige rygerum. Det er forbudt at ryge udendørs på en række offentlige steder, f.eks. i nærheden af hospitaler.
En rejse til Spanien er ikke kun besøg til interessante seværdigheder, men også at opleve det spændende kulturliv og mødet med befolkningen. Her kommer nogle regler for god etikette, så du får så meget ud af rejsen som muligt:
Spaniere er generelt mere åbne, larmende og udadvendte end danskere. De er selskabelige, gæstfrie og elsker at leve i nuet, og kan let finde en anledning til en lille ”fiesta” med gode venner.
Miniparlør omkring høflighedsfraser:
Por favor – venligst
Buenos días – goddag
Buenas tardes– godeftermiddag
Buenas noches - godaften
I kirker og på museer skal man være tækkeligt klædt – ingen bare arme eller ben (shorts, miniskørter eller ærmeløse bluser).
Spanien er et vinland, og man nyder gerne en aperitif og vin til maden. Det anses for dårlig opførsel at være beruset.
Spanierne hilsner normalt på hinanden med to kindkys.
Spisetiderne i Spanien er noget senere end i Danmark. Frokost er normalt fra kl. 14.00 eller 15.00 og aftensmad fra kl. 20.00 eller 21.00. Spanierne foretrækker normalt først at gå i seng ved midnatstid.
Det officielle sprog i Spanien er spansk, og langt de fleste spaniere taler og forstår spansk. Derudover findes der en række officielle regionale sprog - baskisk, catalansk, valenciansk, galicisk og mallorquini.
Mange spaniere taler og forstår i dag engelsk - specielt i turistbranchen og specielt i de større byer.
Der kræves ingen vaccinationer til Spanien. Dette kan dog ændre sig - som eksempelvis under Covid-19 pandemien. Se aktuel status på Udenrigsministeriets hjemmeside.
Der er ingen tidsforskel i Spanien i forhold til Danmark, undtagen på De Kanariske Øer, hvor der er -1 times tidsforskel.
I Spanien opkræves i nogle byer en mindre turistskat, som betales på hotellet ved afrejse. Best Travel oplyser altid den aktuelle sats under hver rejse. Vi tager dog forbehold for mindre ændringer, da skatterne kan ændres uden forudgående varsel i forhold til købstidspunktet.
Spanien har tre klimazoner. Mod nordvest har man et tempereret Atlanterhavsklima, der kan være fugtigt og med kølige vinde fra Atlanterhavet.
I den centrale del af landet har man fastlandsklima, hvor der er store temperaturforskelle på sommer og vinter. Sommeren er meget varm med op til 40 grader og kun lidt regn, hvorimod der om vinteren kan komme både frost og sne.
Mod syd har man middelhavsklima med tørre og varme somre med friske briser fra Middelhavet. Her har man over 300 solskinsdage om året, og ophold her kan derfor anbefales året rundt.
De Baleariske Øer: Mallorca har subtropisk Middelhavsklima med en gennemsnitstemperatur på ca. 18 grader. Selvom Mallorca er en ø, ligner vejret fastlandsklimaet med varme og tørre somre. Januar er den koldeste måned med ca. 15 grader. Temperaturerne varierer afhængig af, om man befinder sig i bjergene på nordkysten. Øgruppen er omgivet af den varme Golfstrøm.
De Kanariske Øer: Tenerife har subtropisk klima, og her kommer temperaturen sjældent under 20 grader. Der er næsten garanti for sol og blå himmel det meste af året. I december og januar kommer der regn, men gennemsnitlig kun med ca. 5 dage pr. måned. En vinterdag på Tenerife minder om en rigtig god forårsdag i Danmark. Om sommeren kommer behagelige vinde ind over øen fra Atlanterhavet.
220 volt - og samme stik som i Danmark, så du behøver ikke medbringe adapter.
Maden varierer meget i Spanien afhængig af, hvor man befinder sig i landet. Hver region har sine egnsretter, der afspejler landets store klima- og jordbundsforskelle. Sofistikerede retter kendetegner ikke spansk mad, men de mere simple retter overrasker - kodeordet er friske råvarer, som har stor betydning i det spanske køkken. Generelt er spansk mad forholdsvis enkelt tilberedt, og kan for danskere virke lidt grov og til tider fed, for olivenolie indgår i rigtig mange retter - og der bruges rigeligt. Maurernes indflydelse præger stadig det spanske køkken - man benytter mandler, kommen, safran, muskat og citrusfrugter. Gris, fårekød, fjerkræ, kanin, fisk og skaldyr spises meget – og måske skulle du overveje at smage ”criadillas” (tyretestikler), der betragtes som en delikatesse?
En ny stil er for alvor skudt i gang i flere storbyer bl.a. Madrid og Barcelona, hvor gourmetrestauranter er kommet ind i gadebilledet. Spanien byder i øvrigt også på smagsindtryk fra Asien og Mellemøsten.
Morgenmad (desayuno): Spanierne gør normalt ikke meget ud af morgenmaden, de snupper et stykke ristet brød med tomat eller churros, som skyldes ned med en café con leche (kaffe med mælk).
Frokost (almuerzo): Spanierne spiser frokost mellem kl. 14-15, og det er for de fleste dagens største måltid.
Aftensmad (cena): Middagen indtages mellem kl. 21-23. Det er et let måltid, og kan bestå af rester fra frokost.
Karakteristiske retter
Tapas – består af en række små retter, der bruges som appetitvækkere – eller sættes sammen som et måltid mad. Restauranterne har smøget ærmerne op, og byder på delikate tapas med fokus på detaljerne og de gode råvarer.
Jamón – den lufttørrede skinke er spaniernes nationalspise, den nydes både i hverdagen og til fest. Overalt i Spaniens tapasbarer hænger skinker ned fra lofterne. Prøv en tyndskåret skive skinke, og nyd den med et glas cava eller sherry før hovedretten, det er bestemt ikke dårligt! Jamón Iberico kommer fra sortfodsgrise, og regnes for den bedste. Spansk skinke har fået en plads i den internationale gastronomiske verden.
Tortilla – omelet, som findes i utallige udgaver. Den mest almindelige er lavet af æg og kartofler.
Gazpacho – en kold tomatbaseret suppe, lækker på en varm sommerdag.
Chorizos – krydrede pølser.
Paella – en risret tilberedt i en stor rund paellapande.
Manchego-ost – er typisk en del af tapasbordet. Osten fremstilles af fåremælk og har en fast konsistens.
Buen provecho – velbekomme!
Da drikkepengekulturen er forskellig fra land til land, har Best Travel valgt ikke at inkludere drikkepenge i rejsens pris.
I Spanien er det kutyme at give drikkepenge, man runder normalt op. Det er forhold, som vi ikke er vant til i Danmark, men som her er en naturlig del af hverdagen. Det er normalt at give 10% i drikkepenge, når man er på restaurant, mens caféer og barer forventer småmønter. Det er en god idé at lægge lidt penge på værelset til stuepigen, og på udflugter er det kutyme at lægge 1-2 EUR pr. dag til chaufføren. Taxaer forventer 10-15% i drikkepenge. Lokalguiders indsats påskønnes ligeledes med typisk 1-2 EUR pr. dag.
Det er naturligvis helt frivilligt at give drikkepenge.
Man bør ikke drikke vandet fra hanerne. Mineralvand kan købes overalt.
Uanset om du rejser til Spanien eller et andet land i Europa, er det en god idé med en rejseforsikring, der sikrer dig behandling i tilfælde af en ulykke, sygdom, hjemrejse, tyveri, etc.
En afbestillingsforsikring er også altid en god idé, da du jo kan blive forhindret i at rejse.
For at deltage i en rejse med Best Travel er det en betingelse, at man er 100% selvhjulpen og almindeligt godt gående. Man skal kunne klare sig på trapper og brosten, og selv kunne løfte sin kuffert. Brug af rollator og kørestol besværliggøres af høje kantsten, brosten og trapper. Det offentlige rum er meget sjældent indrettet efter handicappede. Er man dårligt gående eller kan man ikke følge med gruppen, kan rejselederen bede dig afstå fra en udflugt (pengene refunderes ikke).
Specifikt om storbyer generelt:
Byvandringer i Barcelona, Madrid m.fl. foregår oftest over flere timer, hvor der ikke er mulighed for pauser undervejs. Der er tit trapper, brosten, ujævnt underlag og niveauforskelle.
Specifikt om Mallorca:
Udflugten til Soller indeholder ca. 2 km tur til fods.
Specifikt om Tenerife og Gran Canaria:
Adgang til indkvarteringen ligger på en bakke - og på begge øer gælder det, at den korteste vej til centrum af byerne er via trapper.
Specifikt om Andalusien:
Udflugten til Alhambra indeholder en rundvisning til fods med en varighed på ca 2½ time.
1/1 Año Nuevo (Nytårsdag)
6/1 Día de los Reyes Magos (Helligtrekongersdag)
Jueves Santo (Skærtorsdag) – ikke fast dato
Viernes Santo (Langfredag) – ikke fast dato
Domingo de Reserrección (Påskedag) – ikke fast dato
1/5 Día del Trabajo (Arbejdsmarkedets Dag)
23/6 San Juan (Skt. Hans dag)
15/8 Asunción de la Virgen (Jomfru Marias himmelfart)
11/9 Fiesta Nacional de Cataluña (Cataloniens nationaldag)
12/10 Fiesta Nacional de España (Spaniens nationaldag)
01/11 Fiesta de Todos los Santos (Allehelgensdag)
09/11 Virgen de la Almudena (Vor Frue af Almudena)
06/12 Día de la Constitución (Forfatningsdagen)
08/12 La Inmaculada Concepción (Festen for ubesmittede undfangelse)
25/12 Navidad (jul)
Spaniens hotelstandard er som udgangspunkt næsten af samme standard som i den nordlige del af Europa. Udenfor storbyerne kan værelserne dog være lidt gammeldags indrettet, men den spanske charme og hygge vil altid være der. Busstandarden kan være lavere end de danske turistbusser, og der er oftest ingen toilet i bussen.
Kreditkort kan stort set benyttes overalt på hoteller og i større byer. I mindre butikker og på landet accepterer man ikke altid kreditkort. I Spanien betales småbeløb ikke med kreditkort, det er derfor en god idé at have lidt kontanter til køb af vand osv. Det er nemt at hæve penge på Visa eller Mastercard i pengeautomater.
Valutaen i Spanien er Euro.
Alle skal medbringe gyldigt pas. Der kræves ikke visum for danske statsborgere på Best Travels rejser til Spanien, men er du ikke dansk statsborger, skal du undersøge, hvilke regler, der gælder for dig. Det er dit ansvar at sørge for, at du har de korrekte rejsedokumenter, når du møder i lufthavnen.
Spanierne er overvejende romersk-katolske, men der udøves også en række andre religioner i Spanien.
Der er rygeforbud på offentlige steder, og flere og flere hoteller bliver røgfri. Nogle restauranter har indrettet særlige rygerum. Det er forbudt at ryge udendørs på en række offentlige steder, f.eks. i nærheden af hospitaler.
En rejse til Spanien er ikke kun besøg til interessante seværdigheder, men også at opleve det spændende kulturliv og mødet med befolkningen. Her kommer nogle regler for god etikette, så du får så meget ud af rejsen som muligt:
Spaniere er generelt mere åbne, larmende og udadvendte end danskere. De er selskabelige, gæstfrie og elsker at leve i nuet, og kan let finde en anledning til en lille ”fiesta” med gode venner.
Miniparlør omkring høflighedsfraser:
Por favor – venligst
Buenos días – goddag
Buenas tardes– godeftermiddag
Buenas noches - godaften
I kirker og på museer skal man være tækkeligt klædt – ingen bare arme eller ben (shorts, miniskørter eller ærmeløse bluser).
Spanien er et vinland, og man nyder gerne en aperitif og vin til maden. Det anses for dårlig opførsel at være beruset.
Spanierne hilsner normalt på hinanden med to kindkys.
Spisetiderne i Spanien er noget senere end i Danmark. Frokost er normalt fra kl. 14.00 eller 15.00 og aftensmad fra kl. 20.00 eller 21.00. Spanierne foretrækker normalt først at gå i seng ved midnatstid.
Det officielle sprog i Spanien er spansk, og langt de fleste spaniere taler og forstår spansk. Derudover findes der en række officielle regionale sprog - baskisk, catalansk, valenciansk, galicisk og mallorquini.
Mange spaniere taler og forstår i dag engelsk - specielt i turistbranchen og specielt i de større byer.
Der kræves ingen vaccinationer til Spanien. Dette kan dog ændre sig - som eksempelvis under Covid-19 pandemien. Se aktuel status på Udenrigsministeriets hjemmeside.
Der er ingen tidsforskel i Spanien i forhold til Danmark, undtagen på De Kanariske Øer, hvor der er -1 times tidsforskel.
I Spanien opkræves i nogle byer en mindre turistskat, som betales på hotellet ved afrejse. Best Travel oplyser altid den aktuelle sats under hver rejse. Vi tager dog forbehold for mindre ændringer, da skatterne kan ændres uden forudgående varsel i forhold til købstidspunktet.
Spanien har tre klimazoner. Mod nordvest har man et tempereret Atlanterhavsklima, der kan være fugtigt og med kølige vinde fra Atlanterhavet.
I den centrale del af landet har man fastlandsklima, hvor der er store temperaturforskelle på sommer og vinter. Sommeren er meget varm med op til 40 grader og kun lidt regn, hvorimod der om vinteren kan komme både frost og sne.
Mod syd har man middelhavsklima med tørre og varme somre med friske briser fra Middelhavet. Her har man over 300 solskinsdage om året, og ophold her kan derfor anbefales året rundt.
De Baleariske Øer: Mallorca har subtropisk Middelhavsklima med en gennemsnitstemperatur på ca. 18 grader. Selvom Mallorca er en ø, ligner vejret fastlandsklimaet med varme og tørre somre. Januar er den koldeste måned med ca. 15 grader. Temperaturerne varierer afhængig af, om man befinder sig i bjergene på nordkysten. Øgruppen er omgivet af den varme Golfstrøm.
De Kanariske Øer: Tenerife har subtropisk klima, og her kommer temperaturen sjældent under 20 grader. Der er næsten garanti for sol og blå himmel det meste af året. I december og januar kommer der regn, men gennemsnitlig kun med ca. 5 dage pr. måned. En vinterdag på Tenerife minder om en rigtig god forårsdag i Danmark. Om sommeren kommer behagelige vinde ind over øen fra Atlanterhavet.
Kontakt Best Travel
Mangler du hjælp eller har du spørgsmål til vores rejser? Udfyld formularen og vi vil vende tilbage hurtigst muligt.
Vi bestræber os på at besvare alle henvendelser indenfor 2 hverdage.