Wahiba Sands Wahiba Sands

Oman

Loading...

Spørgsmål og svar om Oman

Der må indføres et karton cigaretter og 1 l spiritus pr. person ved indrejse i Oman. Det skal bæres på en diskret måde, så det ikke er synligt i lufthavnen. Alkohol kan indtages på hotelværelset. Blade med letpåklædte damer må ikke medbringes, det gælder også reklame for undertøj.

Bemærk, at det er forbudt at indføre e-cigaretter i Oman.

Medbring evt. en lille rejsetaske til overnatningen i Wahiba Sands og lad den store bagage blive i bussen.

Da drikkepengekulturen er forskellig fra land til land, har Best Travel valgt ikke at inkludere drikkepenge i rejsens pris.

 

I Oman er det kutyme at give drikkepenge, det er en del af hverdagen og landets kultur. Det er også en del af lønnen til de ansatte i servicebranchen, som man derfor bør respektere selv om det ikke er forhold, vi er vant til i Danmark. Det er normalt at give 10-15% i drikkepenge på restauranter og caféer. Samtidig er det en god idé at lægge lidt penge på værelset til rengøringen. I løbet af rejsen forventer chauffører og lokalguider en vis sum drikkepenge, vi anbefaler USD 15-20 pr. udflugtsdag, selvom det naturligvis er helt frivilligt at give drikkepenge.

Bakteriefloraen er forskellig i Oman i forhold til i Danmark, og her kommer nogle gode råd, så du kan undgå en typisk ”turistmave”:

  1. Drik aldrig vand fra hanerne, og børst gerne tænder med mineralvand.
  2. Spis kun frugt, der er ”pakket ind” som f.eks. bananer og appelsiner.
  3. Undgå friske grøntsager, men spis gerne kogte grøntsager.
  4. Vask ofte hænder med vand og sæbe, især når du har rørt ved pengesedler.
  5. Medbring desinficeret håndgel, og brug den ofte.
  6. Vi kan desuden anbefale pillerne ”Ciprofloxacin” som forebyggende medicin. Pillerne er receptpligtige, og der skal indtages 250 mg pr. dag.

 

Mineralvand kan købes overalt. Vi har inkluderet en flaske vand pr. person pr. dag på alle udflugter.

 

Hoteller og større restauranter har moderne toiletforhold, men på lokalrestauranter er der ofte pedaltoiletter, og ikke altid toiletpapir - ligesom standarden kan være enkel. Medbring derfor toiletpapir.

220 volt. Stikkene er normalt med tre flade ben som i Storbritannien, hvorfor vi anbefaler at medbringe en adapter, så du er på den sikre side.

For at deltage i en rejse med Best Travel er det en betingelse, at man er 100% selvhjulpen og almindeligt godt gående. Man skal kunne klare sig på trapper og brosten, og selv kunne løfte sin kuffert. Brug af rollator og kørestol besværliggøres af høje kantsten, brosten og trapper. I bjergene og i ørkenen vil det ikke fungere. Det offentlige rum er meget sjældent indrettet efter handicappede. Er man dårligt gående eller kan man ikke følge med gruppen, kan rejselederen bede dig afstå fra en udflugt (pengene refunderes ikke). Byvandringer foregår oftest over flere timer, hvor der ikke er mulighed for pauser undervejs. Der er tit trapper, brosten, ujævnt underlag og niveauforskelle.

 

Undertiden kan bussen ikke køre helt frem til hotellet.

Det er forbudt at fotografere militære områder, grænseområder og lufthavne. Undgå at tage foto af mennesker uden at spørge først. Tilslørede kvinder og unge piger ønsker normalt ikke at blive fotograferet.

1/1 Nytårsdag

1/3 Isra og Mi’raj

23/7 Renæssancedag

18/11 Nationaldag

Islamisk nytår – ikke fast dato

Profeten Muhammads fødselsdag – ikke fast dato

Profetens Himmelfart – ikke fast dato

Eid ul-Fitr – ikke fast dato

Eid ul Adha – ikke fast dato

Det er dyrt at rejse i det olierige land. Oman har en række 5-stjernede hoteller i særklasse, men der er et spring til de andre kategorier. Vi har valgt nogle af de mest populære middelklasse hoteller, og lagt vægt på rejsens oplevelser. I Wahiba Sands bor vi i en hyggelig camp med eget badeværelse og aircondition.

 

Busstandarden er god i Oman, og har naturligvis aircondition. På en del af rejsen benyttes tillige moderne 4-hjulstrækkere. I Oman er vejene pæne og velholdte, men ind imellem tager vi på eventyr off-road, hvor vi kommer ud i særlig naturskønne områder. Alt fungerer ikke som i Europa, der kan forekomme forsinkelser undervejs.

Kreditkort accepteres i vid udstrækning, men på markeder, i taxaer og i de mindre landsbyer benyttes kun kontanter. Vi anbefaler derfor, at du altid har lidt kontanter til køb af vand osv. I de større byer og i lufthavnen er der hæveautomater. Medbring evt. EUR eller USD til veksling, da de kan veksles overalt. Det skal gerne være fine nye sedler. 

 

Valutaen i Oman hedder OMR – omanske rialer.   

Det omanske køkken består hovedsagelig af ris med oksekød, fårekød, kylling eller fisk. Maden krydres typisk med kardemomme, kanel, spidskommen, ingefær, gurkemeje og safran. Man kan næsten komme lidt i ”julehumør”, for maden kan ind imellem dufte lidt af julekager!

”Shuwa” er Omans nationalret, der serveres ved festlige lejligheder som f.eks. Eid. Retten består af langsomstegt lammekød, der er pakket ind i bananblade og koges i en underjordisk grube i mindst et døgn.

Alle skal medbringe pas med en gyldighed på mindst 6 måneder efter hjemrejsedato, og der må IKKE være israelske stempler i passet.

 

Der kræves visum til Oman for danske statsborgere. Visum fås ved indrejse i lufthavnen i Muscat - og koster pt. OMR 20, som svarer til ca. kr. 350.

 

Husk en rejseforsikring, der er gyldig udenfor Europa.

Medbring løsthængende tøj, der kan tages af og på efter behov. Tækkelig påklædning for kvinder er påkrævet med nederdel under knæet og tildækkede skuldre. Mænd skal være iklædt bluser med ærmer og lange bukser, selv om der de sidste år er blødt lidt op på dette. Stramtsiddende tøj, korte bukser og badetøj er forbudt for både mænd og kvinder (undtagen på stranden).

 

Besøg i Den Store Moské: Kvinder skal medbringe tørklæde til at svøbe om hals og hoved, langærmede bluse og nederdel, der går ned til anklerne. Mod betaling kan man leje en dragt ved indgangen. Mændene skal være iklædt skjorte med lange ærmer. Skoene skal tages af ved indgangen til moskéen.

 

Medbring gode vandresko, sandaler, solbriller, solhat og badetøj (bikini er ikke tilladt).

Ca. 86% af befolkningen er muslimer, 7% kristne og 6% hinduer. I Oman har man religionsfrihed, og man lever i harmoni med hinanden.

 

Ramadanen er den vigtigste årlige begivenhed. Ved solnedgang brydes fasten med små fester, og når fasten er slut holdes én stor fest. Den muslimske kalender styres efter månen, og hver måned har 29 eller 30 dage. Derfor ligger Ramadanen hvert år på forskellige tidspunkter.

 

Overalt i landet er dagligdagen påvirket af religionens rytmer, når der kaldes til bøn - det giver genlyd vidt omkring. Fredag og lørdag er weekend i Oman, men mange steder vil der være åbent.

En rejse til Oman er ikke kun besøg til interessante seværdigheder, men også at opleve det spændende kulturliv og mødet med befolkningen. Her kommer nogle regler for god etikette, så du får så meget ud af rejsen som muligt:

 

Det forventes, at man respekterer religiøse helligdomme, og er iført korrekt påklædning.

Venstre hånd anses for at være uren. Undgå at pege og gestikulere med venstre hånd, og brug ikke tegnet ”thumbs up”, det er ikke velset i hele Mellemøsten. Sid heller aldrig med krydset ben, begge skosåler skal altid være i berøring med gulvet.

 

Ved besøg i moskéer og private hjem skal skoene altid tages af, inden man går ind. Bydes man på mad, skal man benytte højre hånd. Spiser man hos en privat familie, sidder man oftest på et gulvtæppe med en pude i ryggen, og fodsålerne må aldrig vende direkte mod en omani.

 

Hilser man på en person af modsatte køn, ser man ikke vedkommende i øjnene. Oftest giver en mand ikke hånd til en omansk kvinde. Fremmede hilses normalt med en løftet åben hånd, og det er høfligst at besvare hilsenen med samme gestus. 

 

I Oman er det er forbudt at drikke alkohol offentligt. Alkohol udskænkes dog på nogle internationale hotelrestauranter og barer, men befolkningen drikker ikke selv meget alkohol.

 

Miniparlør omkring høflighedsfraser:

Marhaba – goddag/hej

Sabah al-khayr - godmorgen

Masa al-khayr – godaften

Ma as-salama - farvel

Insha’Allah - om Gud vil

Der er + 3 times tidsforskel på Oman og Danmark. 

Der kræves ingen vaccinationer til Oman. Dette kan dog ændre sig - som eksempelvis under Covid-19 pandemien. Se aktuel status på Udenrigsministeriets hjemmeside. Det er dog en god idé at være vaccineret mod hepatitis. Vær opmærksom på, at behandlingen normalt skal foretages ca. 8 uger før afrejse.

Oman har et behageligt klima som de gode sommerdage i Danmark, når man rejser på den bedste årstid, som normalt er fra oktober til marts. Selvom der er 30 grader, så er det en tør varme. I Muscat er der i februar 17-26 grader, og i november 20-30 grader. Bemærk, der kan være lidt køligt om morgenen og om aftenen.

Bagage

Der må indføres et karton cigaretter og 1 l spiritus pr. person ved indrejse i Oman. Det skal bæres på en diskret måde, så det ikke er synligt i lufthavnen. Alkohol kan indtages på hotelværelset. Blade med letpåklædte damer må ikke medbringes, det gælder også reklame for undertøj.

Bemærk, at det er forbudt at indføre e-cigaretter i Oman.

Medbring evt. en lille rejsetaske til overnatningen i Wahiba Sands og lad den store bagage blive i bussen.

Drikkepenge

Da drikkepengekulturen er forskellig fra land til land, har Best Travel valgt ikke at inkludere drikkepenge i rejsens pris.

 

I Oman er det kutyme at give drikkepenge, det er en del af hverdagen og landets kultur. Det er også en del af lønnen til de ansatte i servicebranchen, som man derfor bør respektere selv om det ikke er forhold, vi er vant til i Danmark. Det er normalt at give 10-15% i drikkepenge på restauranter og caféer. Samtidig er det en god idé at lægge lidt penge på værelset til rengøringen. I løbet af rejsen forventer chauffører og lokalguider en vis sum drikkepenge, vi anbefaler USD 15-20 pr. udflugtsdag, selvom det naturligvis er helt frivilligt at give drikkepenge.

Drikkevand & hygiejne

Bakteriefloraen er forskellig i Oman i forhold til i Danmark, og her kommer nogle gode råd, så du kan undgå en typisk ”turistmave”:

  1. Drik aldrig vand fra hanerne, og børst gerne tænder med mineralvand.
  2. Spis kun frugt, der er ”pakket ind” som f.eks. bananer og appelsiner.
  3. Undgå friske grøntsager, men spis gerne kogte grøntsager.
  4. Vask ofte hænder med vand og sæbe, især når du har rørt ved pengesedler.
  5. Medbring desinficeret håndgel, og brug den ofte.
  6. Vi kan desuden anbefale pillerne ”Ciprofloxacin” som forebyggende medicin. Pillerne er receptpligtige, og der skal indtages 250 mg pr. dag.

 

Mineralvand kan købes overalt. Vi har inkluderet en flaske vand pr. person pr. dag på alle udflugter.

 

Hoteller og større restauranter har moderne toiletforhold, men på lokalrestauranter er der ofte pedaltoiletter, og ikke altid toiletpapir - ligesom standarden kan være enkel. Medbring derfor toiletpapir.

Elektricitet

220 volt. Stikkene er normalt med tre flade ben som i Storbritannien, hvorfor vi anbefaler at medbringe en adapter, så du er på den sikre side.

Forhold for bevægelseshæmmede

For at deltage i en rejse med Best Travel er det en betingelse, at man er 100% selvhjulpen og almindeligt godt gående. Man skal kunne klare sig på trapper og brosten, og selv kunne løfte sin kuffert. Brug af rollator og kørestol besværliggøres af høje kantsten, brosten og trapper. I bjergene og i ørkenen vil det ikke fungere. Det offentlige rum er meget sjældent indrettet efter handicappede. Er man dårligt gående eller kan man ikke følge med gruppen, kan rejselederen bede dig afstå fra en udflugt (pengene refunderes ikke). Byvandringer foregår oftest over flere timer, hvor der ikke er mulighed for pauser undervejs. Der er tit trapper, brosten, ujævnt underlag og niveauforskelle.

 

Undertiden kan bussen ikke køre helt frem til hotellet.

Fotografering

Det er forbudt at fotografere militære områder, grænseområder og lufthavne. Undgå at tage foto af mennesker uden at spørge først. Tilslørede kvinder og unge piger ønsker normalt ikke at blive fotograferet.

Helligdage

1/1 Nytårsdag

1/3 Isra og Mi’raj

23/7 Renæssancedag

18/11 Nationaldag

Islamisk nytår – ikke fast dato

Profeten Muhammads fødselsdag – ikke fast dato

Profetens Himmelfart – ikke fast dato

Eid ul-Fitr – ikke fast dato

Eid ul Adha – ikke fast dato

Hotel- og busstandard

Det er dyrt at rejse i det olierige land. Oman har en række 5-stjernede hoteller i særklasse, men der er et spring til de andre kategorier. Vi har valgt nogle af de mest populære middelklasse hoteller, og lagt vægt på rejsens oplevelser. I Wahiba Sands bor vi i en hyggelig camp med eget badeværelse og aircondition.

 

Busstandarden er god i Oman, og har naturligvis aircondition. På en del af rejsen benyttes tillige moderne 4-hjulstrækkere. I Oman er vejene pæne og velholdte, men ind imellem tager vi på eventyr off-road, hvor vi kommer ud i særlig naturskønne områder. Alt fungerer ikke som i Europa, der kan forekomme forsinkelser undervejs.

Kreditkort og valuta

Kreditkort accepteres i vid udstrækning, men på markeder, i taxaer og i de mindre landsbyer benyttes kun kontanter. Vi anbefaler derfor, at du altid har lidt kontanter til køb af vand osv. I de større byer og i lufthavnen er der hæveautomater. Medbring evt. EUR eller USD til veksling, da de kan veksles overalt. Det skal gerne være fine nye sedler. 

 

Valutaen i Oman hedder OMR – omanske rialer.   

Mad i Oman

Det omanske køkken består hovedsagelig af ris med oksekød, fårekød, kylling eller fisk. Maden krydres typisk med kardemomme, kanel, spidskommen, ingefær, gurkemeje og safran. Man kan næsten komme lidt i ”julehumør”, for maden kan ind imellem dufte lidt af julekager!

”Shuwa” er Omans nationalret, der serveres ved festlige lejligheder som f.eks. Eid. Retten består af langsomstegt lammekød, der er pakket ind i bananblade og koges i en underjordisk grube i mindst et døgn.

Pas, visum og rejseforsikring

Alle skal medbringe pas med en gyldighed på mindst 6 måneder efter hjemrejsedato, og der må IKKE være israelske stempler i passet.

 

Der kræves visum til Oman for danske statsborgere. Visum fås ved indrejse i lufthavnen i Muscat - og koster pt. OMR 20, som svarer til ca. kr. 350.

 

Husk en rejseforsikring, der er gyldig udenfor Europa.

Påklædning

Medbring løsthængende tøj, der kan tages af og på efter behov. Tækkelig påklædning for kvinder er påkrævet med nederdel under knæet og tildækkede skuldre. Mænd skal være iklædt bluser med ærmer og lange bukser, selv om der de sidste år er blødt lidt op på dette. Stramtsiddende tøj, korte bukser og badetøj er forbudt for både mænd og kvinder (undtagen på stranden).

 

Besøg i Den Store Moské: Kvinder skal medbringe tørklæde til at svøbe om hals og hoved, langærmede bluse og nederdel, der går ned til anklerne. Mod betaling kan man leje en dragt ved indgangen. Mændene skal være iklædt skjorte med lange ærmer. Skoene skal tages af ved indgangen til moskéen.

 

Medbring gode vandresko, sandaler, solbriller, solhat og badetøj (bikini er ikke tilladt).

Religion

Ca. 86% af befolkningen er muslimer, 7% kristne og 6% hinduer. I Oman har man religionsfrihed, og man lever i harmoni med hinanden.

 

Ramadanen er den vigtigste årlige begivenhed. Ved solnedgang brydes fasten med små fester, og når fasten er slut holdes én stor fest. Den muslimske kalender styres efter månen, og hver måned har 29 eller 30 dage. Derfor ligger Ramadanen hvert år på forskellige tidspunkter.

 

Overalt i landet er dagligdagen påvirket af religionens rytmer, når der kaldes til bøn - det giver genlyd vidt omkring. Fredag og lørdag er weekend i Oman, men mange steder vil der være åbent.

Skik og brug

En rejse til Oman er ikke kun besøg til interessante seværdigheder, men også at opleve det spændende kulturliv og mødet med befolkningen. Her kommer nogle regler for god etikette, så du får så meget ud af rejsen som muligt:

 

Det forventes, at man respekterer religiøse helligdomme, og er iført korrekt påklædning.

Venstre hånd anses for at være uren. Undgå at pege og gestikulere med venstre hånd, og brug ikke tegnet ”thumbs up”, det er ikke velset i hele Mellemøsten. Sid heller aldrig med krydset ben, begge skosåler skal altid være i berøring med gulvet.

 

Ved besøg i moskéer og private hjem skal skoene altid tages af, inden man går ind. Bydes man på mad, skal man benytte højre hånd. Spiser man hos en privat familie, sidder man oftest på et gulvtæppe med en pude i ryggen, og fodsålerne må aldrig vende direkte mod en omani.

 

Hilser man på en person af modsatte køn, ser man ikke vedkommende i øjnene. Oftest giver en mand ikke hånd til en omansk kvinde. Fremmede hilses normalt med en løftet åben hånd, og det er høfligst at besvare hilsenen med samme gestus. 

 

I Oman er det er forbudt at drikke alkohol offentligt. Alkohol udskænkes dog på nogle internationale hotelrestauranter og barer, men befolkningen drikker ikke selv meget alkohol.

 

Miniparlør omkring høflighedsfraser:

Marhaba – goddag/hej

Sabah al-khayr - godmorgen

Masa al-khayr – godaften

Ma as-salama - farvel

Insha’Allah - om Gud vil

Tidsforskel

Der er + 3 times tidsforskel på Oman og Danmark. 

Vaccination

Der kræves ingen vaccinationer til Oman. Dette kan dog ændre sig - som eksempelvis under Covid-19 pandemien. Se aktuel status på Udenrigsministeriets hjemmeside. Det er dog en god idé at være vaccineret mod hepatitis. Vær opmærksom på, at behandlingen normalt skal foretages ca. 8 uger før afrejse.

Vejret

Oman har et behageligt klima som de gode sommerdage i Danmark, når man rejser på den bedste årstid, som normalt er fra oktober til marts. Selvom der er 30 grader, så er det en tør varme. I Muscat er der i februar 17-26 grader, og i november 20-30 grader. Bemærk, der kan være lidt køligt om morgenen og om aftenen.

Har du brug for hjælp?

Kontakt Best Travel

Mangler du hjælp eller har du spørgsmål til vores rejser? Udfyld formularen og vi vil vende tilbage hurtigst muligt.

Vi bestræber os på at besvare alle henvendelser indenfor 2 hverdage.

Din henvendelse