Uanset om du plejer at fejre påskehøjtiden - og uanset om du er troende eller ej, så vil du nyde at opleve den ortodokse påske i Grækenland, som her er en langt større begivenhed end jul. Påskeugen er fuld af skønne farverige traditioner og ceremonier.
Intet sted er bedre at fejre påske end i Grækenland!
Højtiden tiltrækker mange besøgende, og emigranter vender hjem for at fejre den ortodokse påske sammen med familie og venner. Påske er højt værdsat – grækerne elsker denne højtid, hvor man både mindes Kristi lidelse og fejre opstandelsen.
At deltage i grækernes gamle påsketraditioner er en unik oplevelse. Den ortodokse kirke følger den julianske kalender, og datoerne for påsken falder derfor sjældent på samme tid som i Danmark, men det gør den i 2025. Påskens mange traditioner er forskellige rundt omkring i landet, men fælles for dem alle er GLÆDEN, DE RØDE ÆG og den GODE MAD og VIN.
Grækerne faster i varierende grad i 40 dage op mod påske. Påskesøndag er den dag, alle glæder sig til i hele påskeugen. Fasten er forbi, og det er tid til lækkerier, skøn mad og dejlige vine. Bordet nærmest flyder med skønne traditionelle påskeretter.
Ugen op mod Påskesøndag kaldes ”Megali Evdomada”. I Grækenland begynder påsken allerede dagen før Palmesøndag, og denne lørdag hedder ”Savvato tou Lazarou”. Her mindes man miraklet, da Jesus levendegjorde Lazarus, der havde ligget 4 dage i graven. Nogle steder mødes man i kirken, og går i procession i byens gader, mens man synger ”Lazarus’ kalandas”. Kirken er åben hele natten.
Palmesøndag udleveres små vævede palmekors under gudstjenesten, som velsignes med helligt vand. Selvom Palmesøndag ligger indenfor de 40 fastedage, må man denne dag gerne spise fisk og skaldyr samt drikke gode vine, som mange familier hygger sig med efter gudstjenesten.
Skærtorsdag fejres den sidste nadver med disciplene. Denne dag bages påskens særlige brød og kager: Tsoureki – dette lidt søde og velduftende brød hører til blandt de mest traditionelle madoplevelser i påsken. Brødet laves i mange udgaver, men der er altid indflettet et kogt æg i dejen, som er krydret med appelsinskal, tilsat valnødder, mandler eller lign.
Koulourakia – disse græske småkager er elsket af alle. Det sjove er, at opskriften har været kendt helt tilbage til før kristendommen opstod!
Lambrokouloura – et traditionelt påskebrød, der laves til unge mennesker. Kvindernes brød er formet til en ring, der symboliserer livets cyklus – og mændenes er formet som en hestesko, der skulle bringe held og lykke.
Langfredag ”Megali Paraskevi” er ugens mest højtidelige dag, hvor Kristi korsfæstelse og død mindes. Om aftenen går en procession gennem gaderne med en båre, dekoreret med blomster. Dagen igennem kan man oftest høre kirkeklokkernes sørgelige kimen. Denne dag er de troendes strengeste fastedag. Om aftenen samles man foran kirken, for igen at lave et optog gennem gaderne - men denne gang med levende lys. Undervejs synges smukke påskesalmer. En helt særlig atmosfære hersker om aftenen, og fiskerne i Tolo skaber en særlig stemning med lys.
Hellig lørdag er et vigtigt tidspunkt for mange grækere, for her mindes man Kristus’ opstandelse. Under midnatsmessen medbringer man tændte stearinlys i kirken. Præsten siger ”Christos anesti” (Kristus er opstanden), og kirkegængerne svarer ”Alithos anesti” (Sandelig, han er opstanden). Nu kan påskefejringen for alvor begynde. Denne dag spises den traditionelle ”magiritsa” - en tyk suppe lavet af indmad, men den findes også som vegetarsuppe. Normalt tilbyder nogle af byens indbyggere røde æg og traditionelt påskebrød til de mange besøgende.
Påskedag ”Christus Victor”. Det er en oplevelse at deltage i den stemningsfulde højmesse, hvor man fejrer Kristi trumf over døden. Årets vigtigste dag – og mange grækeres yndlingsdag. Hele dagen festes - familier og venner samles for at spise den traditionelle påskefrokost ”tsilichourda”. Menuen består oftest af stegt lam, og der drikkes og danses. Fasten er slut. Kirkeklokkerne ringer, og der er fyrværkeri. I Tolo kan man også høre lyden af sirener fra skibene i bugten. På hotellet hygges der ekstraordinært med hinanden, og den traditionelle påskemad nydes. Om aftenen afbrændes Judas på stranden i Tolo.
Hårdkogte æg farves røde, og trylles derefter om til smukke påskeæg. Alle gør en indsats for at få æggene kogt, så de ikke revner – og der er mange forslag til, hvordan de skal ligge i vandet - og hvor længe, de skal koge, for det handler om, at skallen kan holde så længe som muligt uden at revne, når konkurrence om årets vinder i æggetapping går i gang.
De røde hårdkogte æg dekoreres af og til med fine mønstre, og lægges i en lille kurv som dekoration i hjemmet. Påskelørdag ved midnatstid eller efter frokosten Påskesøndag er det tid til årets æggetapping. To og to slår sit æg mod hinanden i den smalle ende, og revner det - er man ude af spillet. Den, der til sidst har et æg uden revner - er årets vinder i æggetapping.
Æggetapping eller æggejarping, som det også kaldes - er ikke kun en tradition i Grækenland. Legen ses også i Indien, Kroatien, Rumænien og i den jødiske kultur. I USA og Storbritannien er æggetapping endda en seriøs konkurrencesport med strenge regler og hemmelige diæter til hønsene. Et trick skulle være at koge æggene med den spidse ende nedad, det skulle styrke skallen. Her har man et årligt mesterskab - og endda World Egg Jarping Association.
Hvordan denne græske påsketradition er opstået ved ingen mere men man formoder, at den røde farve symboliserer Kristi genfødsel - og samtidig er den røde farve lykkens farve. Ægget er også symbol på foråret og et nyt liv. De mere troende mener, at den røde farve er symbol på Kristi blod.
Alle grækere holder af den gamle tradition med de røde æg. Hvert år forsøger man at finde de bedste æg – fritgående eller måske hentes de direkte på en gård i håbet om at få en tykkere skal. Nogle forsøger endda at snyde lidt ved at forstærke ægget ved påsmøring af klart neglelak.
Gå ikke glip af den særlige påskefejring i Tolo på rejsen ”Græske fristelser” den 16/4-2025, hvor vi oplever nogle af de mest hyggelige græske påsketraditioner. Vi kommer tæt på grækerne og deres magiske påske, der ikke uden grund hvert år tiltrækker mange besøgende.
Καλό Πάσχα (Kaló Páscha) – god påske
Kontakt Best Travel
Mangler du hjælp eller har du spørgsmål til vores rejser? Udfyld formularen og vi vil vende tilbage hurtigst muligt.
Vi bestræber os på at besvare alle henvendelser indenfor 2 hverdage.